GyógymasszázsA masszázs szó hallatán általában ellazult állapotban, kellemes, jóleső érzést kiváltó fogássorozatra gondolunk. Ennél azonban lényegesen többről van szó.

A gyógymasszázs a test felületén történő, gyógyító vagy frissítő célú, speciális fogások ingersorozata. A szervezetnek erre az ingersorozatra adott válaszreakciója hozza létre a fájdalomcsillapítást vagy a gyógyulást.

A masszázs elnevezés szószerinti fordítása régen gyúrást jelentett. Az ókori görög tornacsarnokokban, a torna mellett a vérkeringés javítására, a mozgásszervek rugalmasságának megőrzésére, fájdalomcsillapításra alkalmazták. Az ilyen célból végzett gyógymasszázst a XIX. században nevezték el „klasszikus” masszázsnak.

A XX. században Head és Mackenzie kutatásai nyomán egyéb speciális masszázs-fajták is kialakultak, amelyek tudományosan bizonyított idegreflexes összefüggéseken alapulnak. Egy adott ideg-ellátási területen belül reflex-összefüggések működnek. A célzottan erre a kapcsolatra ható masszázs technikákat közös néven reflex-zóna masszázsnak is hívjuk.

Régóta ismeret jelenség, hogy egyes belső, zsigeri szervek megbetegedése estén jellemző bőrterületeken túlérzékenység jelentkezhet. Ez a jelenség a szegmentális masszázs alapja. Lényege, hogy a belső szervek megbetegedéseiben a hozzájuk tartozó ideg lefutások területében az izomzat tónusa fokozódik és érzékenység lép fel. Ha ezekben a szegmentumokban speciális fogásokat alkalmazunk, akkor a fájdalomcsillapításon kívül még a belső szervek működészavarait is kedvezően tudjuk befolyásolni.

A gyógymasszázs alatt a beteg ellazult állapotban, leggyakrabban a hasán fekszik és képzett masszőr végzi a fogásokat. Ettől kissé eltér a gépi masszázs és az önmasszázs, amelyben a páciens aktívan is részt vesz. A masszírozott területnek azonban ilyenkor is ellazultnak kell lennie, egyébként a beavatkozás nem fejti ki az optimális hatást.

A gyógymasszázs az egyik leghatékonyabb, fájdalomcsillapító kezelés! Amennyiben helyes javallatok alapján szakember végzi, minden esetben jótékony hatású.

A masszázst a leggyakrabban kúraszerűen végezzük, általában 5-10 alkalommal egymás után más naponta. Ezt követően az állapottól függően ritkítjuk a kezeléseket hetente vagy kéthetente egyszer, amíg a gyógyulási folyamat megkívánja.

A gyógymasszázs élettani alapjai

A testet érő, kézzel vagy valamilyen segédeszközzel, esetleg gépekkel történő mechanikai ingerek közvetlenül vagy közvetve hatnak a sejtek, szövetek, szövetrendszerek működésére. Elsősorban helyileg fejt ki hatást a nedvkeringésre és az izomtónusra, de távolabbi szervekben is érezteti hatását, mint például az idegrendszerben vagy a zsigerekben.

A gyógymasszázs ellenjavallatai

  • Artériás és vénás keringési zavarok (viszérgyulladás is)
  • Fekélyes, nedvedző bőrelváltozások
  • Fertőzött, például gombás bőrterületek
  • Heveny és lázas állapotok (heveny ízületi gyulladások is)
  • Közvetlen műtét utáni állapot
  • Szívelégtelenség
  • Rosszindulatú daganatok
  • Menstruáció
  • Zavart elmeállapot

Akció!

Nyárra feszes bőrt szeretnél? A cellulit masszázs segítségével ezen hatékonyan lehet segíteni. Foglalj időpontot és kényeztesd magad újra a sok bezártság után.

Nyitva tartás
Hétfő - Péntek: 9 00 - 16 00
utána csak egyeztetett időpontban

Szombat - Vasárnap: Csak előre egyeztetett időpontban
Hírlevél feliratkozás