Fülgyertya kezelésA fülgyertyázás egy egyszerű, akár otthon is alkalmazható természetes gyógymód. A már meggyújtott gyertyát a fülbe helyezzük, a fülgyertya égés közben melegíti a fül környékét, stimulálja a fülnél és fülben lévő akupunktúrás pontokat, javul a vérkeringés, ami hozzájárul a fület és arcüregeket érintő betegségek gyógyulásához.

Ha semmi egyéb probléma nincs, a fülgyertya rendszeres használata segít a relaxálásban, vagy a fülzsír természetes eltávolításában. A fülgyertya melege és gőzei a fülzsírt megduzzasztják, így az pár napon belül magától kiürül. A fülgyertyázás segít a különféle fülpanaszok, légúti panaszok, nátha kezelésében.

Az egyik leggyakoribb tévhit, hogy a fülgyertya kiszívja a fülzsírt, baktériumot stb. a fülből, ez nem igaz! Ilyen mértékű vákuum nem alakul ki a fülgyertya égése során. Égés közben a gyertyában lévő levegőoszlop mozog ugyan, de ez a vibrálás a fül energiapontjainak stimulálásához, a dobhártya "masszírozásához" elegendő. A fülgyertya képes fellazítani a fülzsírt és hozzájárul a fül higiéniájához, de nem szív ki semmit.

A por és a viaszmaradék az elégett fülgyertya (viasz és pamut) égési maradványa. Az égéstermék egyesek szerint, bizonyos fokig utalhat a fül betegségére, állapotára, erről természetgyógyász adhat további felvilágosítást. Tehát a maradvány nem a fülből származik, (az önmagában elégetett gyertyában ugyanúgy megtalálható) de hozzáértő számára segíthet felállítani a diagnózist a fül állapotáról.

A kezelések gyakorisága egyénenként változhat. Ha egészségesek vagyunk, relaxáláshoz, fültisztításhoz elegendő kb. havonta egy kezelés. Problémák esetén a szakirodalom naponta maximum egy - egy fülgyertya elégetését javasolja, természetesen mindkét fülben. (Páros szerv, összefüggő üregrendszer.) A napi egy fülgyertyázást is legfeljebb 5 - 7 napig szabad végezni, utána legalább egy hét szünetet kell tartani. Ha a problémák huzamosabb ideig fennállnak, kérjük, konzultáljon orvosával.

A helyesen elvégzett fülgyertya kezelés nem fáj. A gyertyát nem szabad túl mélyen belenyomni a fülbe. A fülgyertyázást általában megnyugtató, kellemes érzésként írják le, ha mégis bármilyen kellemetlenség vagy fájdalom jelentkezik a fülgyertya kezelés során, azonnal hagyja abba a gyertyázást.

Egy teljes fülgyertya kezelés körülbelül fél órát, háromnegyed órát vesz igénybe. Egy normál fülgyertya kb. 10-12 percig ég és egy alkalom során mindkét fület javasolt kezelni. A fülgyertyázást érdemes arc- és fejmasszázzsal, pár perces relaxációval kiegészíteni.

Gyermekeknél gyakori betegség a fülgyulladás, fülfájás. Léteznek rövidebb égésidejű, kisebb méretű, kifejezetten gyermekek számára kialakított fülgyertyák, azonban komolyabb probléma esetén mindig kérjük ki szakorvos véleményét. Mindemellett csak akkor javasoljuk gyerekek kezelését, ha elég nagyok, hogy nyugodtan feküdjenek kb. negyed órát (könnyebb, ha közben lefoglaljuk őket, mesélünk nekik stb.) és megértik, hogy nem szabad a gyertyát megfogni. Háromévesnél fiatalabb gyerekeknél nem javasoljuk a fülgyertyázást.

Az eddigi tapasztalatok szerint a fülgyertyázás nincs semmilyen káros hatással az anyukára vagy a babára, segítheti a relaxációt, ellazulást. Azonban a fülgyertyához használt illóolajok közül terhesség ideje alatt a muskotályzsálya és a rozmaring kerülendő. Ha a kismamának bármilyen ellenérzése van a kezeléssel kapcsolatban, akkor inkább ne használjon fülgyertyát és kérje ki orvos vagy természetgyógyász véleményét.

Milyen jótékony hatásai lehetnek a fülgyertyázásnak?

 • csökkenhet a fül és a melléküregek nyomása
 • javíthatja a hallást, az egyensúly-problémákat
 • segíthet a fülzsír természetes kiürülésében, megszüntetni a fülcsengést
 • enyhítheti a viszketést, a füllel kapcsolatos fejfájást
 • segíthet fülfertőzések, gyulladások legyőzésében
 • általános nyugtató, relaxáló hatással bír

Kinek javasolt a fülgyertya?

Szinte bárkinek, aki

 • sokat dolgozik a szabadban, poros környezetben tartózkodik
 • vízi sportokat űz
 • krónikus fülbetegségekben, melléküreg-gyulladásban szenved
 • allergiás, eldugult a füle
 • túlzott fülzsír-termeléstől szenved

Mikor nem használható a fülgyertya?

 • friss fülműtét után
 • fülciszták, fültőmirigy-gyulladás, füldaganatok esetén
 • fülsérülés, a fülben grommet, drain, mesterséges dobhártya megléte esetén a fülgyertyát a fülcimpa mögött helyezzük el

Akció!

Nyárra feszes bőrt szeretnél? A cellulit masszázs segítségével ezen hatékonyan lehet segíteni. Foglalj időpontot és kényeztesd magad újra a sok bezártság után.

Nyitva tartás
Hétfő - Péntek: 9 00 - 16 00
utána csak egyeztetett időpontban

Szombat - Vasárnap: Csak előre egyeztetett időpontban
Hírlevél feliratkozás