ÁllapotfelmérésAz állapotfelmérés lényege és célja

A természetgyógyászati terápiák típusok szerint csoportosíthatók, pl. táplálkozás terápia, fitoterápia, mozgás-masszázs terápia, stb. A megfelelő kezelés megválasztásához sok ismeretre van szükség, többek között tisztában kell lenni a páciens pillanatnyi egészségi állapotával is, ezért is szükséges az állapotfelmérés.

Természetgyógyászati állapotfelmérő módszerek

 1. A hozott leletek áttekintése, és értelmezése.
 2. Holisztikus szemléletű részletes kikérdezés.
 3. A terapeuta által ismert mikro-rendszerek áttekintése, vizsgálata.
 4. A kapott eredmények összegzése.

Tehát az állapotfelmérés egyetlen célja a helyes terápia megválasztása, és az esetleges rizikófaktorokra való figyelem felhívás!

Természetgyógyászati állapotfelmérő módszerek

Természetgyógyászati állapotfelmérés vagy diagnosztika az orvosi diagnosztikához képest, kiegészítő, de nem helyettesítő információkkal szolgál.

A kikérdezés, megtekintés, tapintás, vagyis a problémák tisztázása fontos eleme a helyes terápia megválasztásának. Centrumunkban a nyelv, a szem, az arc, a fül és a talpon található jelzések vizsgálata történik. Természetesen figyelembe vesszük az esetleges orvosi leleteket, amelyek meghatározzák kompetenciánk lehetőségét. Általában nem betegséget diagnosztizálunk.

Az alternatív diagnosztikával általában az egészséges szervezethez képest mutatkozó hiányokat és többleteket, alulműködéseket és túlműködéseket, szabályozási zavarokat mutatjuk ki. Olyan eltéréseket, tendenciákat, amelyek az adott pillanatban még nem tekinthetők betegségnek, azonban egy idő után betegséghez vezethetnek.

Persze gyakran előfordul, hogy az állapotfelmérés már kialakult betegséget, vagy annak gyanúját veti fel, ilyenkor a diagnózist más – az akadémikus orvoslásban is elfogadott – módszerekkel (labor, röntgen, ultrahang vizsgálat, stb.) meg kell erősíteni.

Az orvosi diagnosztika és a természetgyógyászati állapotfelmérés kölcsönösen kiegészítik egymást.

 • Az orvosi diagnosztika pontosabb, egyértelműbb választ ad, de általában csak egy körülírt területről, szervről, és csak akkor, ha a betegség már kialakult.
 • A természetgyógyászati állapotfelmérések a szervezet egészéről alkotnak véleményt, és sok esetben már jóval a betegség kialakulása előtt rá tudnak mutatni olyan tendenciákra, amelyek betegséghez vezethetnek. Másrészt magyarázatot adhatnak olyan tünetek, panaszok hátteréről, amelyek még nem érik el a kimutatható betegség határát, ezért az orvosi vizsgálatok esetleg nem vezetnek diagnózishoz.

További különbség, hogy – az orvosi diagnosztikával ellentétben az állapotfelmérések során általában a hozzátartozó is jelen lehet (természetesen csak a beteg beleegyezésével), és felteheti kérdéseit.

Kiknek ajánlott elvégezni alternatív állapotfelmérő vizsgálatokat?

 • A teljesen panaszmentes, tünetmentes, egészséges személyeknek, ha fontos érték számukra az egészség, és szeretnének képet kapni szervezetük általános állapotáról.
 • Egészséges, de időnként különböző panaszokkal küzdő személyeknek, hogy megtudják, hol van szervezetükben a „leggyengébb láncszem”
 • Fokozott stresszterhelésnek kitett egészséges személyeknek, hogy megtudják, hagyott-e már nyomot a stressz a szervezetükben.
 • Azoknak, akik sejtik, hogy életmódjuk nem a legideálisabb, és tudni szeretnék, hogy ez hagyott-e már nyomot a szervezetükben
 • Azoknak, akik életmódváltás előtt állnak, és keresik a számukra legmegfelelőbb utat
 • Azoknak, akik már változtattak az életmódjukon, és tudni szeretnék, hogy a változással elérték-e a kívánt eredményt?
 • Régebb óta fennálló panaszok esetén, ha az orvosi kivizsgálás nem találta meg az okot a panaszok hátterében.
 • Krónikus betegség esetén a lefolyás ellenőrzéséhez, a gyógyulás megítéléséhez
 • Azoknak, akik valamikor daganatos betegségen estek át, folyamatos – megterhelés nélküli – ellenőrzés céljából.

Természetes, hogy a vizsgálati lelet önmagában kevés, konzultáció nélkül nem érdemes elvégezni. Legjobb, ha olyan orvossal konzultálunk, aki mind az orvosi, mind az alternatív vizsgálati módszerekben jártas.

A kiegészítő állapotfelmérő eljárások nem helyettesítik a labor- vagy röntgenvizsgálatokat. Nagy előnyük azonban, hogy sok esetben már a betegségek kialakulása előtt megtudhatjuk, hogy mi zajlik a szervezetünkben, mire kell odafigyelni, min érdemes változtatni. Másrészt hozzáértő orvos-természetgyógyász számára megkönnyítik a nehezen diagnosztizálható állapotok megítélését, az egyes tünetek közötti összefüggés megértését, s így eredményesebbé válik a gyógyítás is.


Akció!

Nyárra feszes bőrt szeretnél? A cellulit masszázs segítségével ezen hatékonyan lehet segíteni. Foglalj időpontot és kényeztesd magad újra a sok bezártság után.

Nyitva tartás
Hétfő - Péntek: 9 00 - 16 00
utána csak egyeztetett időpontban

Szombat - Vasárnap: Csak előre egyeztetett időpontban
Hírlevél feliratkozás