10 tipp a reflux otthoni kezelésére


2020. szeptember 20. 11:54:58



Felmérések és óvatos becslések szerint Magyarországon minden második, harmadik ember érez rendszeresen vagy rendszertelenül gyomorégést, vagy szembesül a refluxszal járó kellemetlen tünet együttessel. A statisztikák tanúsága szerint a reflux a gazdaságilag és társadalmilag is fejlettebb országok civilizációs betegsége, és jórészt a modern életmód következménye. A reflux kezelhető betegség, melynél az egyik legfőbb teendő a visszaáramló gyomorsav semlegesítése.

1.Étrendi változások
A rendszeres rostfogyasztás, a probiotikumokban gazdag étrend, az egészséges bélbaktériumok támogatása és szükség esetén a kiegészítők szedése segíthet a tünetek megszüntetésében. Fontos a finomított gabonafélék fogyasztásának a visszaszorítása, a cukor és a finomított növényi olajok bevitelének a csökkentése. A savas refluxot javító élelmiszerek közé tartoznak a friss, organikus zöldségek, különösen a leveles zöldségek, az articsóka, a tök, a spárga és az uborka. Ide tartozik még a szabadtartású csirke, a fűvel táplált marha, a proboitikus ételek, mint a joghurt, a csontleves, az egészséges zsírok, mint a kókusz- vagy az olívaolaj. Az almaecet, az Aloea vera, a petrezselyem, a gyömbér és az édeskömény szintén hasznos.
2. Káros szenvedélyek elhagyása
Dohányzás. A dohányzáskor beszívott nikotin ellazítja a gyomor és a nyelőcső között található záróbillentyűt, így elősegíti a gyomorsav nyelőcsőbe való visszafolyását. Refluxra hajlamosíthat a kávé, alkohol, csokoládé, kávé, kóla, szénsavas üdítők fogyasztása.
3. Természetes növények
Papaya: a papaya gyümölcsben található enzim meggyorsítja azoknak az élelmiszereknek az emésztését, amivel a gyomor egyébként sokat bajlódna. Aloe Vera gél: pár napig érdemes éhgyomorra bevenni egy-két evőkanállal. Az aloe vera segít a sérült hámrétegek gyógyulásában. 10 napnál tovább ne fogyaszd! Tea: A kamilla olyan nyálkát tartalmaz, mely segít megnyugtatni az irritált nyelőcsövet, és csökkenti a gyomor gyulladását is. Igyál 1 csésze kamillateát fél órával lefekvés előtt, hogy megszabadulj a refluxtól. Nyers zöldségek, dzsúzok: szerezz be egy jó gyümölcscentrifugát és igyál annyi frissen készített gyümölcs- és zöldséglevet, amennyit csak tudsz. Szerencsére már egyre több boltban és plázában kapható készen friss zöldség- és gyümölcslé, így ha nincs lehetőséged magadnak elkészíteni őket, akkor akár készen is megveheted minden nap. A dobozos, tartósított gyümölcsleveknek semmi haszna, azokat nem érdemes erőltetni. Gyömbér: szintén kitűnő emésztésjavító növény. A gyömbért fogyaszthatod evés előtt vagy akár közben is. Beleturmixolhatod nyersen a napi gyümölcs- vagy zöldséglevedbe, ami így nem csak hasznos de igen ízletes is lesz, de fogyaszthatod kapszula formájában is.
4. Alvási technika
Fontos tudnod azt is, hogy leghamarabb kb. 2-3 órával az evés után szabad csak lefeküdni. Ügyelj a fekvő testhelyzetre, mivel a magas párna használata vagy a ritkább előrehajolás csökkentheti a visszaáramlás lehetőségét. Az ülő életmód és a stressz csak rontja a savas reflux tüneteit. Ha alvás közben gyakran tapasztalsz mellkas- vagy gyomorégést, érdemes lehet az ágy fej felőli végét megemelni. Így az ágynak lesz egy kis lejtése, amely segít a tünetek csökkentésében.
5. Lassú evés
A lassú evés és a falatok alapos megrágása segíthet a tünetek enyhítésében. Egyrészt, mert az emésztés már a nyállal megkezdődik, másrészt az ételek alapos felaprítása, pépesítése kíméli a nyelőcső és a gyomor nyálkahártyáját és izomzatát az étel lezúdulása során. Jó gyakorlat, ha minden falat után letesszük a villát és csak akkor vesszük vissza, ha már alaposan megrágtuk a falatot. Ajánlott a napi 4-5x kisebb adagú étkezés, hogy ne feszüljön annyira a gyomor.
6.Bő ruhák
Kerüljük a szűk ruhák viselését, különösen azokat, amelyek a csípő körül szorítanak, ezzel nyomást helyezve a gyomorra és a nyelőcső végén található záróizomra. Válassz kényelmesebb nadrágot, vedd lazábbra az övedet!
7. D-vitamin
A D-vitamin fontos bármely fertőző komponens kezelésére. Amint a D-vitamin szintjét optimalizáljuk, ez egyben optimalizálni fogja a mintegy 200 féle antimikrobiális peptid termelését is és ez segít a szervezetben felszámolni minden olyan fertőzést, amelynek nincs ott a helye. Megfelelő mennyiségű napozással vagy biztonságos szolárium használatával növelhetjük a D-vitamin szintjét. Ha egyik sem áll rendelkezésre, akkor szájon át adható D3-vitamin táplálék-kiegészítõt szedjünk; nem elfelejtve növelni a K2-vitamin bevitelt is.
8. Rágózz vagy nassolj
Az égető, maró, kellemetlen érzést a gyomorból a nyelőcsőbe visszajutó gyomorsav okozza. A rágózás hatására beinduló intenzív nyáltermelés segíthet enyhíteni a panaszokat, a nyál ugyanis semlegesíti a savas kémhatású gyomornedvet. A mentol azonban fokozhatja a panaszokat, érdemes ez okból más ízt választani a termékek közül. A nassok korántsem az egészséges étrend alapkövei, ha azonban hajlamosak vagyunk gyomorégésre, érdemes mindig magunknál tartani egy zacskó ropit, pattogatott kukoricát vagy kekszet.
9. Folyadékfogyasztás
Gyomorégés esetén enyhülést adhat egy jó pohár hideg főleg tisztított víz, vagy szénsavmentes ásványvíz. Orvosi kutatások bizonyítják, hogy a szervezet savtúltengését rendszeres lúgos víz fogyasztásával helyre lehet állítani, mely legtöbb esetben a kialakult betegségeket inaktiválja, ráadásul napokon belül a közérzetet is helyreállítja. Csökkentse az étkezés alatti folyadékfogyasztást, így megakadályozhatja a gyomor túlterhelődését, illetve hogy az emésztetlen étel gyomorégést okozzon.
10. Ne stresszelj
Figyelj a pszichédre is! A reflux maga is generálhat stresszt a vele járó kellemetlen tünetek miatt, ami viszont fokozhatja a kényelmetlen állapotot – sőt, a tartós stressz maga is kiváltó tényezője lehet a betegségnek. Ideje hát belefognod a relaxálásba! Nem baj, ha nem vagy gyakorló jógi, az ütemes, lassú légzés párpercnyi elvonulással már önmagában hasznos lehet.


Akció!

Nyárra feszes bőrt szeretnél? A cellulit masszázs segítségével ezen hatékonyan lehet segíteni. Foglalj időpontot és kényeztesd magad újra a sok bezártság után.

Nyitva tartás
Hétfő - Péntek: 9 00 - 16 00
utána csak egyeztetett időpontban

Szombat - Vasárnap: Csak előre egyeztetett időpontban
Hírlevél feliratkozás