10 tipp a stressz kezelésére


2020. január 18. 17:15:24



Ha egyáltalán nem vagyunk stresszesek, az azt jelenti, hogy már nem élünk. Bárhol is lakjunk, a stressz jelen van, kisebb-nagyobb mértékben. Amit stressznek nevezünk, nem más, mint szervezetünk válasza bizonyos ingerekre. Ha jelen van életünkben a folyamatos feszültség vagy a tartós idegesség, az azt jelenti, hogy túl sok olyan élmény ér napi szinten melyekkel nehezen birkózunk meg. Az alábbi tippek abban segítenek, hogyan tegyük könnyebbé a stressz kezelését.

1. Természetes gyógymódok
Mivel az idegeskedés és a stressz a legtöbb embernek a gyomrára és az idegrendszerére megy rá, ha nem kezelik a tüneteket, akkor a későbbiekben komolyabb gyomorbetegségek is kialakulhatnak.
Néhány természetes ellenszer:
Gyömbér. Szinte minden zöldségesnél kapható, apró gumós növény. A gyömbérnek két jó hatása van: egyrészt élénkítő (például a második kávé helyett) illetve megnyugtatja a hasat. Gyomoridegre és fekélyre is jó. Kicsit keserű az íze, ezért tanácsosabb inkább belereszelni a teába.
Citromfű tea. A citromfű természetes nyugtatószer. Ihatod napközben, vagy ha feszültebbek vagy, akkor lefekvés előtt is. Segít az elalvásban is.
Zöld tea. Természetes élénkítő szer, akárcsak a gyömbér vagy a kávé. A kávénál azért jobb, mert folyamatosan szívódik fel a tea koffein tartalma, így tovább ébren tart, mint a kávé (és nem is lök akkorát a szervezeten). Emellett a zöld tea tele van antioxidánssal, így segíti a szervezet önregnálódását.
Rizs. Szintén gyomornyugtató étel: megnyugtatja a gyomrot és felszívja a felesleges savat.
2. Gyógyteák
Az orbáncfű teáját sokan javasolják az idegeskedés és a depresszió ellen, viszont nagy mennyiségben tompává tesz és az egész napunk egyfajta ködben zajlik majd. A macskagyökér teát szintén javasolják, hiszen valerénsavat tartalmaz, ami a természetes nyugtatók fő alkotóeleme. Belsőleg fejfájás, szívidegesség, álmatlanság, izomgörcs, bélirritáció kezelésére használják. Külsőleg ekcéma, sebek, fekélyek gyógyszere. Viszont májbetegeknek nem ajánlják az alkalmazását.
3. Pihenősarok
Érdemes otthon kialakítani egy kis relaxációs sarkot (akár egy babzsákfotellel). Masszírozás, meditálás, nyugtató zene hallgatása, vagy akár a kedvenc játékunk nyomogatása a telefonunkon is segít a lelki béke visszanyerésében.
4. Vitaminok, ásványi anyagok: például magnézium
Sokszor egyetlen ásványi anyag hiánya az oka annak, hogy nehezebb időszakokban koncentrációs zavarokkal küszködünk, és kevéssé tudjuk kezelni a szorongásokat. A magnézium, bár szervezetünkben kis mennyiségben található, nélkülözhetetlen az energiatermeléshez, az izmok és az idegrendszerünk működéséhez, a fogak és csontok felépítéséhez. Az étrend-kiegészítő tablettákat gyártók sem véletlenül reklámozzák ezzel termékeiket.
5. Hosszabb kirándulások
Nagyon fontosak a hosszabb hétvégi kirándulások. Amikor csak tehetjük, menjünk ki a szabad levegőre, kiránduljunk vagy biciklizzünk egy jót. Kell a szervezetnek a friss oxigén dús levegő, a testmozgás és a távolba nézés (úgyis az időnk nagy részében a monitort nézzük).
6. Ha nincs ráhatásod, ne törődj vele!
A stresszes helyzetek egy részére nincs semmiféle ráhatásod. Ilyen például a belvárosi forgalom, a másik emberek butasága, vagy éppen az időjárás. Ha nem tudod befolyásolni, akkor mi értelme idegeskedni? Érzed jól magad, a többi meg úgyis kiderül.
7. Meditáció
A másik út a meditáció, amely rendkívül népszerű és hatékony módja a stressz zabolázásának, ráadásul fájdalomcsillapító hatása is van. Amikor valaki meditál, mindössze annyit tesz, hogy az elméjét egy bizonyos dologra összpontosítja: valójában az olvasás és tévézés is egyfajta meditáció.
Sokan attól tartanak, hogy a meditáció egy másvilági, vallásos és nehezen elsajátítható rituálé, pedig valójában, se nem misztikus, se nem elérhetetlen. Ugyan a komolyabb meditációs szintek némely irányzatnál néha beavatáshoz kötöttek, de az egyszerűbbek könyvből vagy az internetről is megtanulhatók. A meditáció nagyon is kézzelfogható, praktikus, és mindenki számára javasolt, akár stresszes, akár nem – hiszen ezzel önmagát ajándékozza meg.
8. Napi mozgás
Ha megtervezed előre, hogy a nap melyik szakaszában mozogsz kicsit, akkor könnyen beilleszthető a menetrendbe egy kis mozgás/torna. Nem kutyasétáltatásról van most szó, hanem aktív mozgásról! Testmozgás közben ellazulunk testileg és szellemileg is. Égetjük a zsírt, inzulint termelünk és oldjuk a stresszt.
Ha nem is tudjuk megoldani a napi testmozgást (napi 10-15 perce mozgásnak azért bele kell férnie, nem?) legalább 2-3 naponta menjünk el úszni, kerékpározni vagy futni. Az úszás főleg azoknak jó, akik ülnek munkavégzés közben, ugyanis úszás közben széthúzódnak a csigolyák. Az úszás segít ellensúlyozni a sok-sok ülést.
9. Életmódváltás
A stressz kezelésének egyik legnagyobb nehézsége, hogy az érintettek zöme már későn, egy komolyabb betegség után ébred rá, hogy ez így nem mehet tovább. Ekkor már nem sokra megy a teával meg az aromaterápiával, hiszen immár szervi oka lett a betegségnek. Ez a szervezet utolsó ultimátuma és ilyenkor egy teljes életmódváltás szükséges. Egy hosszú nyaralás sem zökkenti ki a beteget, hiszen utána újra folytatódik az egész, a visszaesés pedig elkerülhetetlen lesz.
10. Vega étrend
Az életmódváltás része lehet a vegetáriánus étrend, hiszen sokak szerint a túl sok hús fogyasztása is közrejátszik a negatív lelkiállapot kialakulásában. A természetgyógyászok mindig hangsúlyozzák, hogy az állatok megérzik saját végzetüket a vágóhídon és nagy mennyiségű stressz szabadul fel bennük, ami belekerül a húsukba. Ha ezt nehezen esik elfogadni, akkor gondoljunk a sok hormonra, amit a tenyésztés során beadagolnak nekik, mennyire össze tudják kócolni a mi szerveinket. Tény, hogy a vegák között bizonyos betegségek ritkábban fordulnak elő, úgymint a diabétesz, és bizonyos rákos megbetegedések. A gyakorló vegák egyöntetűen állítják, hogy a vegetáriánus étrend fiatalító, sejtmegújító és nyugtató hatású.


Akció!

Nyárra feszes bőrt szeretnél? A cellulit masszázs segítségével ezen hatékonyan lehet segíteni. Foglalj időpontot és kényeztesd magad újra a sok bezártság után.

Nyitva tartás
Hétfő - Péntek: 9 00 - 16 00
utána csak egyeztetett időpontban

Szombat - Vasárnap: Csak előre egyeztetett időpontban
Hírlevél feliratkozás