10 tipp, hogy mit tegyünk gyógyszer nélkül, fejfájás esetén


2019. november 26. 19:41:45



A fejfájások 90 százalékát a tenziós típusú fejfájás okozza, amely az egész fejre kiterjedő tompa nyomással jár. Mutatunk 10 használható módszert, mit tegyünk, ha nem a gyógyszerekhez akarunk fordulni.

1. Igyunk sok vizet
A fejfájás okozója gyakran a dehidratáltság, ezért nagyon fontos a megfelelő folyadékfogyasztás. Igyál meg egy pohár vizet, ha hirtelen rád tör a fejfájás, vagy igyunk meg egy nagy pohár magas magnézium tartalmú vizet.
2. Akupresszúra
Nyomkodjuk, masszírozzuk végig a szemöldökünk feletti vonalat, majd fejtsünk ki nagyobb erőt a végpontoknál.
Nyomkodjuk, masszírozzuk a Tai Yang (Nap) pontot. Másfél ujjnyira helyezkedik el a szemöldök külső vége alatt és mögött egy mélyedésben.
Sokszor elég lehet egy alapos fej- vagy nyakmasszázs azon a területen, ahol elsőként jelentkezik a fájdalom.
3. Vízkúra
A hideg borogatás egy nagyon effektív trükk, ugyanis a hatására keletkező inger elnyomja a fájdalomért felelős jeleket. Tegyünk 4-5 jégkockát egy nedves konyharuhába, majd 5-10 percig hagyjuk a borogatást a tarkónkon, vagy morzsolj el egyet vagy kettőt a homlokodon, esetleg a tarkódon. Ha ezt túl hidegnek találod, akár zsebkendőbe is tekerheted.
Amennyiben van rá lehetőséged, egy gyors, langyos vizes zuhannyal nemcsak az izmaidat lazíthatod el, de sokszor a fejfájás ellen is hatásos lehet.
4. Inhaláljunk!
Keverjünk össze 250 ml borecetet 250 ml vízzel, forraljuk fel, és öntsük egy nagy edénybe. Ezután tegyünk egy törölközőt a fejünkre, és kb. 10 percig inhaláljuk be a keletkező gőzt.
5. Lélegezzünk mélyeket!
Légzésünket tudatosan irányítsuk a hasunkba, és közben lassan számoljunk el tízig. Ezután 10 másodpercig tartsuk bent a levegőt, majd ugyanilyen lassan fújjuk ki. Ezt ismételjük meg tizenötször. A levegő egyenletes beszívása és kifújása megnyugtathat, és a fejfájást is elmulaszthatja.
6. Kávé
A koffein gyakran segít fejfájásnál, ugyanis megfékezi az agyban a prosztaglandin nevű lipidmolekula termelését, ami ezáltal nem ingerli a fájdalomért felelős idegeket.
Ha legközelebb fáj a fejed, hörpints fel egy jó erős feketét, vagy igyál egy bögre kávét egy teáskanál citromlével. A C-vitamin felerősíti a koffein hatását, így előbb múlik el a fájdalom.
Koffeint tartalmazó aszpirintabletta is enyhíti a fejfájást, ha nem áll rendelkezésre kávé.
Magas vérnyomással viszont hagyd ki ezt a módszert!
7. Kócoljuk össze a hajunkat
Gyakran azért fáj a fejünk, mert a fejbőrünk alatt található szövetnek rossz a vérkeringése, ami ingerli a fájdalomért felelős idegeket.
Ragadjuk meg a hajunkat, és óvatosan húzogassuk, kócoljuk össze. Ez jótékonyan hat a vérkeringésre, és elmulasztja a fájdalmat.
A vér oxigéntartalmának csökkenésére érzékenyen reagál az agyunk, és megfájdulhat a fejünk.
8. Meleg levegő
A fejfájást okozhatja akár a tarkó vagy a váll merevsége is, ami ellen rendkívül hatásos a hajszárító meleg levegője.
Kapcsoljuk be a hajszárítót, állítsuk a középső fokozatra, majd 3-5 percig fújjuk vele a tarkónkat és a vállunkat. Fontos, hogy felváltva, a jobb és a bal kezünkben fogjuk a hajszárítót.
9. Gyógynövény
Kakukkfű: Kb. kétmaroknyi friss vagy szárított kakukkfüvet tégy egy kád meleg vízbe, majd mártózz meg benne vagy húsz percen át.
Cickafark tea: Csészénként egy púpozott teáskanál gyógynövényt forráz le. Hagyd állni egy percig, szűrd le és kortyonként fogyaszd.
Veronika tea: Csészénként egy púpozott teáskanál szárított növényt forráz le vízzel. Fél percig hagyd állni és lefekvés előtt kortyolgasd el.
Borsmenta: A borsmenta szintén csillapíthatja a fejfájást, amihez nem kell mást tenned, mint a homlokodba masszírozni az illóolaját.
Zsurló tea: Csészénként egy púpozott teáskanál szárított növényt forráz le, majd hagyd állni egy percig. Lehetőség szerint ne ízesíts, és apró kortyonként fogyaszd a teát.
Kamilla: Próbáld ki a növényből készült 100%-os olajat. Lefekvés előtt dörzsöld be vele a halántékodat, de akár a végtagjaidat is.
Csalán: A lefőzött csalánteába egyszerűen áztass egy textil zsebkendőt, tedd a homlokodra és feküdj le 15 percre.
Gyömbér: A gyömbérfőzet fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő hatása miatt ugyancsak megszabadíthat a fejfájástól.
Forró burgonyazsák 30 percre a tarkóra.
10. Káliumhiány
Káliumhiány is okozhat fejfájást, így célszerű gyakrabban fogyasztani olyan ételeket, melyek tartalmazzák az értékes ásványi anyagot: a burgonya például tökéletesen megfelel erre a célra.


Akció!

Nyárra feszes bőrt szeretnél? A cellulit masszázs segítségével ezen hatékonyan lehet segíteni. Foglalj időpontot és kényeztesd magad újra a sok bezártság után.

Nyitva tartás
Hétfő - Péntek: 9 00 - 16 00
utána csak egyeztetett időpontban

Szombat - Vasárnap: Csak előre egyeztetett időpontban
Hírlevél feliratkozás