Arteriográf mérésA szív és érrendszeri betegségek és halálozás legfőbb oka az érelmeszesedés. Az érfali merevség egyszerű és gyors mérésére szolgál az Arteriográf, amelyet 2004-es megjelenése óta számos elismert hazai és nemzetközi kutató, egészségügyi intézmény és praxis is használ.

Mi az arteriográfia?

A kifejezés érvizsgálatot jelent, melyet az arteriográf nevű új, magyar orvosi diagnosztikai eszköz segítségével végzünk. A vizsgálat célja az érfal (artéria, verőér) merevségének/rugalmasságának mérése, mellyel még a tünetek jelentkezése előtt felismerhető az érfal meszesedése. A mérés alapján megállapítható, hogy milyen mértékű érelmeszesedés alakult ki a páciensnél. Az arteriográf már akkor megállapítja az érelmeszesedés kialakulását, amikor a páciensnek még egyáltalán nincs panasza.

Hogyan működik az arteriográf?

Az Arteriográf vizsgálat az artériás rendszer állapotának felmérése. Meghatározza az artériák életkorát (mely ideális esetben nem haladja meg a biológiai életkort), a vérnyomást is szabályzó érfali sejtek működését, a fő ütőér rugalmasságát, és a szívközeli erekben uralkodó vérnyomást. Mindezek a hagyományos mérésből származó vérnyomásértéken és a laboreredményein túl roppant pontosan és részletesen tükrözik az érrendszer egészének állapotát.

Az artériás megbetegedés és az érelmeszesedés hosszú lefolyású, csendes betegségek, tünetmentesek egészen az első felismerhető jelekig, melyek mindenképpen súlyos következményekkel járnak. A fájdalmatlan, mindössze 2 perces vérnyomásméréshez hasonlító vizsgálattal még felfedezhetőek azok az elváltozások, melyek a későbbiekben komoly szív- és érrendszeri megbetegedésekhez, állapotokhoz (pl. szívinfarktus, stroke) vezethetnek. A korai felismeréssel megelőzhetjük kialakulásukat, és az ismeretek birtokában célzottan tehetünk a gyógyulásért.

Az Arteriográffal történő vizsgálat személyre szabott eredménnyel egészíti ki a páciens egészségügyi profilját.

Hogyan történik a vizsgálat?

A vizsgálat 10-15 percet tart, és teljesen fájdalommentes. A készülék leginkább a vérnyomásmérőre hasonlít. Az artériák állapotát méri fel két jellemző segítségével:

  • mennyire van az érrendszer belső hártyája megfeszülve?
  • milyen gyorsan terjed a főütőéren a pulzushullám?

A pontosság érdekében 3-4 mérést végzünk, amelyeket egy számítógépes program értékel.

Mire figyeljünk a vizsgálat előtt?

Az arteriográfiás vizsgálat során csak diagnosztikai lelet készül orvosi véleményezés nélkül.


Akció!

Már három helyszínen állunk vendégeink rendelkezésére. 9 és 15 óra között Csepelen 15 és 18 óra között a Móricz Zsigmond körtérnél várjuk gyógyulni vagy ellazulni vágyó látogatóinkat. Minden szerdán pedig egész nap az Örs vezér teréhez közel.

Nyitva tartás
Hétfő - Péntek: 9 00 - 16 00
utána csak egyeztetett időpontban

Szombat - Vasárnap: Csak előre egyeztetett időpontban
Hírlevél feliratkozás